Вчені з Університету Північної Кароліни виявили, що раціон з великою кількістю жирної “швидкої їжі” може шкодити мозку лише за кілька днів. Дослідження показало, що така дієта активує певний тип клітин у гіпокампі, які відповідають за пам’ять. Це стається через знижену здатність мозку засвоювати глюкозу. Пам’ять може почати працювати гірше уже на четвертий день вживання такої їжі. Однак відновлення рівня глюкози у мозку може повернути пам’ять у норму. Дослідники виявили, що періодичне голодування після жирної дієти може покращити когнітивні функції. Ці результати підкреслюють важливість здорового харчування для пам’яті та можуть допомогти в розробці методів профілактики деменції та хвороби Альцгеймера, пов’язаних з ожирінням та метаболічними розладами.
